BELGIAN PALE ALE

Czynniki alergenne: zawiera słód jęczmienny
ekstr. 12% wag. / alk. 4,7% obj. / gorycz 15 IBU zbalansowana
Piwo słodowe górnej fermentacji niefiltrowane, niepasteryzowane, refermentowane w butelkach o ekstrakcie początkowym 12%. Zawartość alkoholu 4,7%, gorycz zbalansowana 15 IBU.
Piwo Belgian Pale Ale wyprodukowane z czterech słodów. Bazę stanowi słód pilzneński oraz trzy słody karmelowe. Do fermentacji użyto drożdży górnej fermentacji . Jako główna przyprawa chmiel Saaz.
Charakterystyka piwa:
Kolor – jasno bursztynowy.
Piana – biała, trwała (trwałość zależna od temperatury serwowania).
Aromat – dominuje słodowość wraz z aromatami owocowymi.
Smak – dominują owoce, średnia treściwość, średnia gorycz chmielowa.
Refermentacja jest tradycyjnym sposobem gazowania piw. To proces, dzięki któremu zabezpieczamy nasze piwo przed niepożądanym zepsuciem. Polega na dodaniu do odfermentowanego już piwa, na chwilę przed rozlewem, odpowiedniej ilości glukozy, która jest pożywieniem dla drożdży. W tym momencie zaczynają one pracować i poza pożeraniem cukru zużywają również resztki tlenu znajdującego się w naczyniu. Na jego miejscu pojawia się wytworzony przez te drożdże dwutlenek węgla, tworzący naturalną barierę ochronną pomiędzy kapslem a piwem. CO2 podnosi ciśnienie wewnątrz butelki, dzięki czemu nie dostanie się do niego żadna bakteria. Drożdże dominują środowisko wewnątrz butelki do tego stopnia, że nie są w stanie rozwinąć się w nim żadne nowe mikroorganizmy. Jedną z cech, którymi wyróżnia się piwo refermentowane jest charakterystyczny osad na dnie butelki.
Wyprodukowano:
Browar Craft
21-560 Międzyrzec Podlaski
ul. Kolejowa 2